Ziołowe kuracje pomagające w chorobach cywilizacyjnych

Ziołowe kuracje pomagające w chorobach cywilizacyjnychZioła nie tylko zapobiegają wielu chorobom cywilizacyjnym, ale ułatwiają ich leczenie. Z jakich kuracji ziołowych warto skorzystać?

Na cholesterol

 

Zbyt wysoki poziom cholesterolu bardzo często jest przyczyną miażdżycy. U osób z miażdżycą wzrasta ryzyko zawału serca lub udaru mózgu. Poziom cholesterolu pomoże nam ustabilizować herbatka z kwiatów dzikiej róży. Aby ją przygotować należy 3 łyżeczki kwiatów dzikiej róży zalać 3 szklankami wrzącej wody, przykryć i zostawić na 15 minut. Po zaparzeniu herbatkę należy przecedzić, przelać do termosu i pić trzy razy dziennie po szklance. Dzięki dużej zawartości witaminy C, napar z kwiatów dzikiej róży zwiększa dobrą frakcję cholesterolu. Poziom cholesterolu stabilizuje również napar z babki płesznik. Aby otrzymać leczniczy napar musimy zalać 2 łyżeczki ziela szklanką gorącej wody i zaparzać przed 10 minut. Po zaparzeniu napar przecedzamy, pijemy dwa razy dziennie. Możemy od razu przygotować większą ilość naparu i przelać go do termosu.

Napar na kołatanie serca

 

Nerwica, silne emocje, nadciśnienie, miażdżyca – to przyczyny kołatania serca. Dobre efekty przynosi picie naparu z rumianku, kozłka lekarskiego i melisy. Aby otrzymać leczniczy napar bierzemy po dwie łyżki każdego z tych ziół i mieszamy je. Do przygotowania naparu potrzebujemy jednej łyżki mieszanki, którą trzeba zalać szklanką wrzącej wody. Zaparzamy pod przykryciem przez 15 minut. Pijemy trzy razy dziennie po 1/3 szklanki. Podobnie, jak w przypadku wcześniejszych naparów, także herbatkę na kołatanie serca warto przelać do termosu.

 

Przeciwko żylakom

 

Żylaki to nie tylko problem estetyczny, ale głównie zdrowotny. Nogi możemy smarować maścią zawierającą wyciąg z kasztanowca, a dodatkowo możemy pić herbatkę z: jemioły, rdestu, szanty zwyczajnej, ziela krwawnika i kory kasztanowca. Bierzmy po dwie łyżki każdego z tych ziół, mieszamy je. Do przygotowania naparu potrzebujemy jednej łyżeczki zmieszanych ziół. Zalane szklanką wrzącej wody parzymy przez pół godziny, pijemy przynajmniej dwa razy dziennie po pół szklanki po jedzeniu. 

Zobacz również:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>